Over mij

Mijn foto
Vol mij ook op: http://www.timoneconsultancy.net/

zaterdag 18 juni 2011

Op zijn Jan-boeren-fluitjes


Er is heel wat te doen over Griekenland en de financiële toestand van dit ooit zo toonzettende land. De meningen zijn verdeeld, de spanningen lopen politiek flink op en wij zien onze belastingcenten liever niet in rook opgaan ten behoeve van de Grieken. We flikkeren ons geld liever niet in een bodemloze put, hoe lekker Grieks eten ook kan smaken.
Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Volgens mij kun je er met je gewone verstand niet bij, dus probeer ik het maar op zijn jan-boeren-fluitjes.
Griekenland geeft net als ieder land meer uit dan dat er binnen komt. Om dat te bekostigen, financieren, moeten de Grieken geld lenen. Zie het maar als wanneer wij een woning of een auto kopen en daar geld voor gaan lenen. Wij gaan dan naar de bank, die vraagt of je het terug kunt betalen en dat moet je dan bewijzen. Voor de geleverde dienst vraagt de bank dan geld in de vorm van rente. Stel nu voor dat je inkomen of uitgaven veranderen, je moet extra geld uitgeven om een nieuwe wasmachine te kopen, de wintersport komt eraan en iedereen moet nu wel nieuwe latten en ski-jacks, de auto is ook toe aan een vernieuwingskuur en moeders vind dat ze nu eindelijk part-time kan gaan werken. Dat laatste kan maar dan niet meer als afdelingshoofd, wel in een andere en minder betaalde functie. Hoeft geen probleem te zijn maar is het vaak wel. De centen voor de maandelijks hypotheek te betalen wordt steeds moeilijker en dus werd of wordt er een tweede hypotheek genomen voor wat ruimte te scheppen. Nu wordt er eigenlijk te betalen rente van de eerste hypotheek gefinancierd door de tweede. Je mag het ski-jack noemen of een andere auto, maar het blijft het financieren van de rente van je eerste hypotheek en dat doe je met geld waarvoor je zelfs meer rente betaald.
En dat overkomt Griekenland nu al jaren achter elkaar. Oke het is twijfelachtig of het voorbeeld van ski-jacks in een warm land zo prettig gekozen is, maar goed het dekt wel de lading en ieder ander voorwerp van fikse waarde mag je ook gebruiken om het voorbeeld te versterken.
Kortom Griekenland moet geld lenen om haar rentelasten te kunnen betalen en heeft dit al zo vaak gedaan dat ze niet meer geloofd worden ooit alle verplichtingen te kunnen voldoen. Dus als ze al geld krijgen, dan is het onder erbarmelijke condities. Duur dus! En daarmee wordt het van kwaad tot erger.
Nu dan een gewetensvraag, terug naar de ski-jack en het minder verdienen en de nieuwe auto. Een eerste keer lukt dat wel, een tweede hypotheek op je woning, misschien nog wat overwaarde. Alhoewel in deze tijd, het zal een opgave worden. Hoe los je denk je dit persoonlijke of familiare financiële drama op?
Als je geluk hebt dan kom je niet bij een instantie uit die het voor je regelt. Geloof me dat is niet fijn. Kun je het zelf nog regelen, dan doe je niks anders dan een schuldsaneringsinstantie. Stevig terugschroeven van je uitgave is daarbij het belangrijkste dunkt me zo. Ik kan het niet vertalen in het Grieks, het lijkt me wel dat een Griekse Blogger dit ook zomaar kan typen, tenminste een Griek met een jan-boeren-fluitjes verstand.
Die zou dan kunnen uitleggen aan die andere Grieken hoe het zit en dat ze zich ten hoogste mogen schamen met hun demonstratiedrang en demonstratiegedrag.
Het lijkt echter niet door te dringen bij de Grieken. Het land is technisch gewoon al failliet en de EU koopt de boedel op. Ik vind dat ze dan de eigenaar zijn en mogen zeggen hoe het verder gaat, ze mogen wat mij betreft meer doen dan enkel strenge voorwaarden eisen. Ze mogen er ook op toezien en ook de touwtjes in handen nemen. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat de Grieken zover zijn gezonken in een financiële malaise. Misstanden als 16 maanden salaris voor 12 maanden in een jaar, een weelderig pensioen op veel te jonge leeftijd en een veel te groot overheidsapparaat dat niet efficiënt werk.
De Grieken zouden er beter aan doen iets meer, nou eigenlijk heel wat meer goede wil te tonen aan Europa door af te zien van een ski-jack, nieuwe auto en wat harder te gaan werken. Want dat zou iedere jan-boeren-fluitjes Europeaan doen om niet in de schuldsanering terecht te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten