Over mij

Mijn foto
Vol mij ook op: http://www.timoneconsultancy.net/

maandag 18 juli 2011

Zomergasten

‘Hallo Dette, zeg vertel eens , heb jij het trimdiploma nog?’ vraag ik haar zowat meteen. ‘Kun jij je nog herinneren, toen dat loeiwarme jaar tijdens de schoolvakantie, toen we met de hele kliek constant op het zwembad lagen?’ vervolg ik mijn vraag. ‘Er was net een trimbaan gemaakt. Iets met houten balken van boomstammen kan ik me nog herinneren. Wat toestellen waar je omheen moest draaien, zoals de brug en wat uitstekende stammen waar je overheen moest huppelen, dat soort dingen.’ Vertel ik, waarmee ik hoop haar gedachte wakker te schudden. Langzaam komt de herinnering terug want ze vraagt me verbaasd: ‘hoe kom je daar nu opeens op?’ Ik moest er aan denken toen ik een dezer dagen naar het bungalowpark ging. Dat ligt er naast. Het zwembad liet me eerst en vooral denken aan Oost Europese taferelen. Het verval was wel haast compleet. Eigenlijk meer geschrokken dan verrast ging ik op zoek naar warme herinneringen. Al snel kwam ik uit bij de zomervakanties die we daar doorbrachten in onze prille jeugd.
In die tijd waren de zomers zeker warmer en het was de hele vakantie mooi weer. Ik kan me niet anders herinneren dan dat het misschien eens één jaar minder was. Veel regen en dus snel saai. Dat vergeet je dan ook zeer snel. Vandaar dat ik me dat gewoon niet meer herinner.
Terug in die tijd zie ik het zwembad als een Tropisch paradijs. Voor de entree ligt een grote parkeerplaats. Die is in die tijd steeds te klein. De vele bezoekers met auto’s, die het Openlucht Zwembad Simpelveld trekt, komen vooral uit omringende plaatsen. Daar horen ook de vele Duitse badgasten bij. Die rijden in mooie auto’s. Voor de jeugd in ieder geval het bekijken waard. In mijn beleving staan er steeds rijen dik te dringen voor de ingang. Dat is natuurlijk alleen op het moment van open gaan. Iedereen wil meteen en als eerste naar binnen. Een perfect plekje uitzoeken op de gigantische ligweide, of maximaal gebruik maken van de openingstijd. De ingang kent overigens ook maar twee kassa’s. Het is een echte fuik. De afbakening wordt gevormd door de achterkant van de kleedhokjes en hiervoor staan de rekken voor de fietsen en brommers. Wij, onze groep komt steevast te voet. Er worden nogal eens fietsen gestolen en de jeugd van het Hulsveld loopt deze afstand in minder dan een half uur. Net te doen. Stephanie, Beppie, Jo en Jan, om er maar een paar te noemen komen met de fiets. Ze komen ook van verder.

Na binnenkomst is er rechts een hele rij kleedhokjes. Enkel voor de dames. Voor de heren zijn de kleedhokjes links. Bij de dameskant krijg je eerst een hok van een kleedhokje of vier breed, waar het snoepwinkeltje is gevestigd. Aan de kant van de heren is soortgelijk hok voor de EHBO en badmeesters gevormd. Aan het einde van de kleedhokjes aan weerszijde zijn de toiletten. Weer voor de vrouwen en de mannen apart. Niet dat de ondeugende jeugd zich daar iets van zou aantrekken overigens!
Aan de kant van de vrouwen is nog een grote opslagplaats, maar wat daar staat ben ik vergeten of heb ik nooit geweten. Verder dan de damestoiletten ben ik nooit geweest. Aan de mannenkant is er, haast natuurlijk, een friettent te vinden op die plek.
Het zwembad zelf is te bereiken door een voetenbak met douches. Ook weer een relatief nauwe opening, net als de kassa. Het ligt overigens ook in het verlengde van elkaar. Er is een groot bad dat in drie stukken is gedeeld. Het eerste stuk is niet diep, daar mogen de kinderen die geen zwemdiploma hebben in. Het tweede deel is voor de mensen met zwemdiploma. Het trimdiploma geldt verbazingwekkend overigens niet! Het derde deel is voor de duikers. Er is een ‘gelijkvloerse’ duikplank en een duikplank op hoogte, ik denk een meter of vier a vijf hoog. Die is niet steeds open. Met een plastieken tuinstoel wordt dan de trap geblokkeerd. De badmeester zit dan op hoogte op de uitkijk. Normaal is het dan ook erg druk in het bad. Ik weet niet precies hoe lang het totale bad is maar het is zeker veertig meter, misschien nog wel vijftig of meer. In ieder geval wordt er na het eerste succesvolle jaar gestart met een tweede bad. Een instructiebad, eigenlijk een vijfentwintig meter bad met beperkte diepte. Dit bad wordt evenwijdig aan het grote bad gegraven en gaat ten koste van de ligweide. Dat kan ook niet anders want achter het zwembad ligt de skelterbaan! Pas op, een skelterbaan voor trapskelters en elektrische scooterachtige dingen. Daar achter ligt de motorbootjes- vijver, waar ook de waterfietsen mogen spetteren.

Dit is in grote lijnen het openluchtzwembad met haar faciliteiten. Oke er is nog een gigantisch restaurant met een flink terras aan de kant van de dames, met daarnaast ook een speeltuin en een paar pierenbadjes voor de kleintjes. Maar zoals gezegd daar komen we niet, zeker niet verder dan de damestoiletten. Dat restaurant, ‘La Cabane’  daar ga je niet heen. Want als dat het geval is, dan zijn je ouders er ook. En ik heb het nu over die tijd, vijf a tien jaar in je leven, dat je ouders negeert, niet kent of boos benadert.
Ik heb daar toen nooit last van gehad, mijn ouders zijn denk ik nooit in ‘La Cabane’ geweest. In tegenstelling tot menig ouder van vriendje of vriendinnetje. Toch is het handig te weten dat ouders met een beurs vertoeven op dit weelderige terras. Daarvan is meermaals tactisch gebruik gemaakt. Ik bedoel, wie lust er niet een lekker ijsje bij de zinderende hitte van toen.
Aan de andere kant, de mannen kant, ligt een blokhut. Deze is voorzien van flipperkasten en tafelvoetballen, misschien ook nog een tafeltennistafel. Ik heb steeds sterk de indruk gehad dat van de resten van deze blokhut het trimparcours is gemaakt. Anders is het hout en boomstammen voor deze baan meteen mee besteld.
Voor het trimparcours maken we een lijstje en dat wordt dagelijks afgewerkt. Ik weet het niet meer precies, ieder apparaat of hindernis doen we een aantal keren achter elkaar. Na een week dagelijks dit foutloos te hebben volbracht volgt een diploma. Het ‘Trimdiploma’. Wat een jeugdige expressie. Machtig om dat nog te herinneren, maar zeker niemand heeft dit diploma nog.

Natuurlijk is er meer te beleven, klasgenoten worden getroffen op de weide en voegen zich bij onze groep. Of net andersom. Het is in deze beleving een pracht van saamhorigheid, een voortdurende zon en een steeds gelukkige tijd.
Tuurlijk voegen er zich ook klasgenootjes bij die je liever niet ziet, of anderen net niet die je liever wel ziet. Maar de groep van het Hulsveld en verder, die is steeds één. Daar zit menige Jo en Jan bij, maar ook Beppie, Step en zo voort. Die hoeven na een lange dag zon niet terug te lopen, want die zijn met de fiets. Alleen mogen zij de berg op peddelen en wij doen dat te voet. Nog steeds in een vroege avond vol warmte. Want toen waren de zomers echt altijd zomers, echt altijd warm. 

Er is veel veranderd. La Cabane, bestaat nog, het is motorclub cafe. Het zwembad is niet meer in gebruik en de zomers zijn koud, guur en nat en Step is gast bij Zomergasten op 7 augustus.


donderdag 7 juli 2011

Een woning verkopen? Zo pakt een vrije werker dat aan!

Wij hebben de woning van mijn moeder te koop staan. Een woning die ruim vierenveertig jaar dienst heeft gedaan als haar woning. Een ruime woning, waar iedere vierkante millimeter in is gebruikt. Zeker toen we er met acht personen in woonden, mijn ouders, mijn zus en mijn broers en ik.
Alles is dus ruimschoots gebruikt, een gebruikerstest is volledig uitgevoerd. Niet dat het een uitgeleefde woning is, het tegendeel zelfs. Alles werkt naar behoren, niks sjiek, wel degelijk.

We hebben de woning laten taxeren in 2005. Nadat mijn vader overleed en de Staat haar deel wilde ontvangen. Niet echt spannend, maar toen was het wel nog een relatief goeie tijd. De behoefte om te verkopen die was er toen niet. Zeker niet. Mijn moeder wilde graag blijven wonen in haar vertrouwde stulpje, haar verdriet verwerken in een omgeving die vol met goede herinneringen was behangen. Niks mis mee, het was zo.

Rationeel was wel het moment toen mijn moeder werd ingeschreven voor een appartement bij de plaatselijk woningvereniging. We gingen er met zijn zessen vanuit dat dit ooit nodig zou zijn. Verder waren we ervan overtuigd dat we voldoende informele macht  hadden in ons dorp. Voldoende om met zachte en vriendelijke hand een appartement te kunnen regelen, zodra dit nodig zou zijn.

En opeens komt de dag; moeder valt opeens een keertje, komt wat moeilijker uit de stoel, stapt wat minder soepel de bus in en klaagt over een mechanisch pijntje her en der. Ze vertelt ook dat die berg op lopen niet meer zomaar kan, ze neemt liever de bergbus.

Nu moeten jullie weten dat mijn moeder in Simpelveld woont. Simpelveld, ook wel grinnikend “akker der onnozele” genoemd, de Duitser maakt daar “Einfachwiesse” van, is een pittoresk plaatsje in het zuiden van het land. Een vergrijzende omgeving is hier al bekend. De dorpskern is gezellig, goed beloopbaar en vlak. Het ligt aan de voet van de weg naar de Huls. De Huls ligt boven op de berg en ertussen ligt het Hulsveld. Prachtig om te wonen, idyllische uitzichten tot ver in Duitsland. Machtig uitzicht in de avond en de nacht wanneer je vanuit een afstand naar de berg kijkt. De lampjes die dan branden in de woningen zijn net als bij een model-trein-baan en schitteren de contouren van de berg.‘Klein Zwitserland’ noemen mensen het boven de rivieren, heb ik wel eens vernomen.

Dit alles ten spijt, wanneer je ouder wordt en alles wat stroever gaat. De berg, dat wordt een kwelgeest, zeker wanneer je, zoals mijn moeder, in het Hulsveld woont.

Na een paar vriendelijke bezoeken bij de plaatselijke woningvereniging, blijkt opeens niet meer alles op zijn dorps te ritselen. Geen ‘kruip door, sluip door’ methodes meer. Dat is ook goed! In ieder geval duidelijk. 
Het geluk mag dan zijn dat de hele dorpskern op de schop gaat en daarbij een groot aantal appartementen komen. Bij de eerste ronde heeft mijn moeder nog geen geluk, bij de tweede ronde wel. En ondertussen raakt de woningmarkt op slot.

Ik wordt uitgekozen als 'gangmaker' van het verkoopfeestje. Als aankomend vrije werker is dat natuurlijk een uitdaging waar je de lesjes van Stan Lenssen goed bij kunt gebruiken.
Met zijn ervaringen in het achterhoofd ben ik maar eens tot drie gaan tellen.


Hoe pak ik het aan?

1. moeder, zus en broers op één lijn krijgen
2. een makelaar kiezen
3. inleven in je droomklant

1 Op één lijn krijgen
Op één lijn krijgen is een kwestie van goed en doordacht voorbereiden. Maak je verwachtingen duidelijk en ondersteun deze met begrijpelijke gegevens. Gegevens die makkelijk toetsbaar en beschikbaar zijn. Internet is daarvoor een waardevol medium.
In dit geval heb ik gekeken welke woningen te koop staan in Simpelveld. Deze heb ik allemaal bekeken. Daarna ben ik gaan schrappen. Mijn doel was een representatief aantal woningen overhouden, die vergelijkbaar zijn met onze woning. Hieruit heb ik de gemiddelde vraagprijs berekend. Voor mij de uitdaging om de woning hiervoor in de markt te zetten. Dit heb ik als basis voorgelegd aan de familie. Om niet voor ieder wissewasje naar de familie terug te hoeven zijn er nog wat afspraken gemaakt over de makelaars keuze, bodemprijs, termijnen. Zodoende kon en mocht ik snel handelen als het nodig was. Volgens mij is dat zeer belangrijk.

2. Een makelaar kiezen.
Dat is heel belangrijk, het moet klikken, er is een chemie nodig. In mijn geval is het belangrijk dat mijn moeder een goed gevoel heeft met de makelaar. 
Vanuit mijn dagelijkse werk had ik wel meer te doen met makelaars. Zodoende heb ik er een paar voor ogen. Zinloze acties als meer makelaars op één woning geeft volgens mij een verkeerd signaal aan de markt af. Ik wist wat ik wilde en al snel wist ik wie ik wilde. Uiteindelijk bleef er maar één in gedachte over. 
Deze makelaar moest vooral een grote mate van emphatie bezitten. Dit ook meteen moeten kunnen overdragen aan mijn moeder. Haar op een eerlijke manier ‘geruststellen’. Hiernaast is het belangrijk dat hij de markt kent, zijn verkooppraatje kan houden, kortom weet van 'makelen' en zijn vak verstaat. Tenslotte moet er natuurlijk een gedrevenheid zijn om de klant tevreden te krijgen. Het mag duidelijk zijn. Deze eigenschappen bij elkaar? Dat is een gouden trio. Dat is een makelaar die werkt vanuit zijn hart. (Hartman Wonen)

3. Inleven in je droomklant
Je hebt aan de ene kant je woning, je product en aan de andere kant een klant. Niks nieuws. We kunnen de woning profileren hoe we willen. Mooie verhaaltjes neerzetten, flitse foto’s en overal gaan adverteren.
Maar we kunnen ook de volgende vraag stellen:
Waarom zou ik deze woning kopen?
Subvragen hierbij zijn dan:

  • Wat spreekt me concreet aan bij deze woning?
  • Waarom heb ik deze woning ooit gekocht?
  • Wat is in de kern het grootste voordeel van deze woning?
  • Wat is er minder aan de woning, stel je kwetsbaar maar betrouwbaar op in je profilering.
Dit alles om erachter te komen hoe de juiste klant, je droomklant in de ochtend wakker wordt.
Welke behoefte er leeft in de gedachte van jou droomklant.
Een proces wat ik voor mezelf doorlopen heb voordat ik met mijn makelaar in gesprek ga.
Vraagprijs, profilering, foto’s maken, we komen snel overeen! De verkoop kan starten.

En dan maar hopen dat je beoogde droomklant zich niet verslaapt, geen nachtmerrie tegen komt… Wat een geluk! Of dwing je dat af? 

Bij ons is het binnen twee weken raak, de droomklant is snel ontwaakt. 

  • een prima profilering van onze woning, 
  • juiste prijszetting,
  • een gedreven makelaar die geen kans onbenut laat en geduldig maar voortvarend het verkoopproces weet te doorlopen en af te ronden. 

Samen met de speelruimte die ik van mijn moeder, zus en broers heb gekregen hebben we een (voorlopig) koopcontract kunnen sluiten.

Met dank aan mijn moeder, zus, broers, maar zeker ook aan 
Herman Hartman, de makelaar, 
Stan Lenssen, de vrije werker
Gonneke van Dorst en Olga van Brug van Marketing Master Mind en 
natuurlijk de kopers, die ik tenminste evenveel woonplezier gun als ons achten!